Alexander McCall Smith

Alexander Mccall Smith
Alexander Mccall Smith

Alexander Mccall Smith

Skotsk forfatter og pensioneret professor i medicinsk jura fra Universitetet i Edinburgh.
Født i 1948 og opvokset i Rhodesia. Er kendt for sin underfundige afrikanske krimiserie om Mama Ramotswe  fra Damernes Detektivbureau nr. 1
Han har desuden også skrevet en lang rækker andre bøger og akademiske tekster indenfor hans akademiske felt.


Filosofisk søndagsklub

Isabel Dalhousie 1
2007
ISBN: 9788791318429

“Isabel Dalhousie er i begyndelsen af fyrrerne, fraskilt, velstående, veletableret; magister i filosofi og redaktør af Tidsskrift for anvendt filosofi. Ms. Dalhousie holder af kunst, musik og krydsogtværs, og hun er intenst optaget af moralfilosofiske problemer, ikke mindst anvendt moralfilosofi. En interesse, hun deler med sin husholderske, den nøgterne og principfaste Grace.

Isabels livsglade niece, Cat, er det menneske, der står hende nærmest. Men også unge Jamie, Cats tidligere kæreste med de smukke øjne, den smukke sangstemme og det elskværdige væsen spiller en (næsten foruroligende) stor rolle i Isabels tilværelse og tanker.

Med Filosofisk søndagsklub åbner en ny række romaner henlagt til et miljø, som forfatteren er om muligt endnu mere fortrolig med end Mma Ramotswes Botswana: det adstadige Edinburgh med sine fine bygninger og sine konventioner. En verden præget af lærdom, kunst, dannelse og høflighed. Men Edinburgh er også Dr. Jekyll and Mr. Hydes by.

Bag Edinburghs stilige husfacader trives pengebegærlighed og hykleri – også her kan mennesker komme af dage på uforklarlig vis. En ung mand styrter ned fra galleriet ved en koncert i Edinburghs ærværdige Usher Hall, for øjnene af Isabel. Var det en ulykke, eller blev han skubbet?

Isabel Dalhousies moralske instinkt bliver tændt, og hun helmer ikke, før hun har fundet svaret”.

Ries Forlag


OBS : Efter “Limpopoakademiet for privatdetektiver” bliver serien om Damernes Detektivbureau nr. 1 desværre ikke længere oversat til dansk.


Limpopoakademiet for privatdetektiver

Damernes Detektivbureau 13
(2016)
ISBN : 9788763841146

DD 13
Alexander McCall Smith | Limpopoakademiet for privat detektiver

“Precious Ramotswe – indehaveren af Damernes Detektivbureau nr. 1 i Botswana – står over for nye udfordringer, da en fremtrædende forfatter opsøger bureauet under sin ferie.

Mma Ramotswe og mma Makutsi på Damernes Detektivbureau nr. 1 har altid brugt Principper for privatdetektivers arbejde som grundstenen i deres arbejde.

Da forfatteren mr. Clovis Andersen er i Botswana på ferie, bliver han glædeligt overrasket, da han støder på et skilt, der afslører, at Damernes Detektivbureau findes. Etiketten kræver, at han beder om lov til at aflægge et besøg.

Imens arbejder mma Makutsi og Phuti Radiphuti med at få det ægteskabelige liv til at fungere – og på at bygge et nyt hus. En kompliceret projekt, der ikke bliver mindre af, at entreprenøren er Joy and The Light Building Company.”

Forlaget Rosinante


Lørdagsbryllup i det store telt

Damernes Detektivbureau 12
(2015)
ISBN: 9788763839808

DD 11
Alexander McCall Smith | Lørdagsbryllup i det store telt

“Et bestialsk overfald på nogle køer optager Mma Ramotswe fra Damernes Detektivbureau i Gaborone i Botswana, for sagen er fuld af gåder og overraskelser.

Den gode damedetektiv, Precoius Ramotswe, med den traditionelle afrikanske figur er beskæftiget med små og store sager. Der er overfaldet på køerne, og det trækker endelig op til bryllup for Mma Makutsi og Phuti Radiphuti. Men som altid er der forhindringer. Der skal forhandles om både medgift og brudepris, Og Mma Makutsis familie er ikke sådan at bide skeer med. Da bryllupsdagen oprinder, sidder alle dog i det store telt i fryd og gammen.”

Forlaget Rosinante


Botswanasafari for damedetektiver

Damernes Detektivbureau 11
(2011)
ISBN: 9788791318689

DD11
Alexander McCall Smith | Botswana-safari for damedetektiver

“Botswanasafari for damedetektiver beretter om nye udfordringer for Mma Ramotswe og ikke mindst for Mma Makutsi, hvis forlovede, Phuti Radiphuti, indehaver af møbelforretningen Bedre Boligudstyr, kommer ud for en alvorlig ulykke, der truer med at berøve ham hans førlighed.

En efterforskningsopgave gør det nødvendigt for damedetektiverne at begive sig på safari. Her truer nye farer: flodheste, krokodiller, slanger og løver, og Mma Makutsis mod sættes på prøve. Heldigvis nødvendiggør opgaven anskaffelse af nyt fodtøj: safaristøvler. Og intet er så opmuntrende som nye sko.

Den træske Violet Sephotho har igen sine fangarme ude efter andres mænd og andres ejendom, og Phutis gamle tante, tante nr.1, øjner chancen for at afskære Mma Makutsi adgang til sin tilskadekomne forlovede.

Som altid vinder de gode kvinder i kraft af list og lempe – og hjertevarme.”

Forlaget Ries


Tetid for damer med traditionel figur

Damernes Detektivbureau 10
(2010)
ISBN: 9788791318658

DD10
Alexander McCall Smith | Tetid for damer med traditionel figur

“Tetid for damer med traditionel figur fører sagaen om Mma Ramotswe og hendes utraditionelle detektivbureau videre.

Som læserne vil vide, er bureauets indehaver iøvrigt stærk tilhænger af de gamle afrikanske dyder, og hun er i særdeleshed stolt af sin velpolstrede traditionelle figur, en afrikansk kvindes adelsmærke.

Men selv den formidable Mma Ramotswe har sine begrænsninger. For eksempel har hun ikke megen forstand på automobiler – endsige på fodbold. Da bureauet får til opgave at opklare en svindelsag i Botswanas førende fodboldklub, Kalahari Sweepers, må hun forlade sig på de unge mænds knowhow.
Men der er også meget, mænd ikke forstår, herunder træske kvinder, som driver deres rænkespil. Her må Mma Ramotsw bruge kvindelist for at gøre Mma Makutsis godtroende forlovede, Phuti Radiphuti, opmærksom på, at han er ved at blive offer for en golddigger.

Detektivarbejdet fordrer indtagelse af mange kopper te i fremmede køkkener og, som altid, utrættelig tillid til menneskets grundlæggende gode natur.”

Forlaget Ries


Miraklet på automobilværkstedet Speedy Motors

Damernes Detektivbureau 9
(2009)
ISBN: 9788791318436

DD9
Alexander McCall Smith | Miraklet på automobilværkstedet

“Anonyme trusselsbreve vækker uro hos begge damedetektiver; men hvem er afsenderen, og hvorfor er brevskriveren så hadefuld? Mma Ramotswe er som altid mild og langmodig, mens Mma Makutsi er ambitiøs og nærtagende.

Mma Ramotswes stilfærdige, gode ægtemand, automobilmekanikeren Mr J.L.B. Matekoni, ønsker af hjertet et mirakel for parrets plejedatter Motholeli, som må bruge kørestol. Kunne hun blot få førligheden igen.

Mma Makutsi har snart længe været forlovet med den velhavende, omend lidt kejtede Phuti Radiphuti – indehaver af møbelforretningen Bedre Boligudstyr. Indkøbet af en stor og dejlig seng med hjerteformet hovedgærde betrukket i rødt fløjl kunne tyde på, at det ventede bryllup kunne være nært forestående.

Imens skal forretningen passes, for også bureauets klienter drømmer om mirakler. En kvinde ønsker sig en familie, Mma Ramotswe påtager sig at hjælpe hende. Men er kvinden virkelig forældreløs, og har Mma Ramotswes gode veninde Mma Potokwani, forstanderinden for børnehjemmet, nu også så godt styr på tingene, som hun selv mener?

Mirakler og katastrofer veksler som Botswanas regn og tørke; undertiden vender ulykke sig til lykke, og så er miraklernes tid måske alligevel ikke forbi.”

Forlaget Ries


Den gode ægtemand på Zebra Drive

Damernes Detektivbureau 8
(2008)
ISBN: 9788791318528

DD8
Alexander McCall Smith | Den gode ægtemand på Zebra Drive

“Mma Ramotswe, indehaver af Botswana’s eneste detektivbureau, er nu lykkelig gift med mekaniker J.L.B. Matekoni; alle har det godt, men rastløsheden lurer. Samtidig med at hun opklarer 2-3 sager, falder der ro på omgivelserne igen.”

Forlaget Ries

 


Blå sko og lykke

Damernes Detektivbureau 7
(2007)
ISBN: 9788791318603

DD7
Alexander McCall Smith | Blå sko og lykke

“Blå sko og lykke er den syvende roman i den fortsatte fortælling om Mma Ramotswes detektivbureau i Botswana – om kvindelist og kvindekløgt.

Alle kvinder har deres svagheder. Mma Ramotswe har ikke uden grund en særdeles traditionel figur, som hun normalt er stolt af. Men måske burde hun alligevel overveje at gå på slankekur?

Mma Makutsi har en udtalt svaghed for sko. At eje et par elegante blå sko kan være lykken for en kvinde; at gå i dem er en anden sag.  En god ægtemand hører dog uden al tvivl til livets gode gaver. Mma Makutsi er en moderne dame med moderne anskuelser – risikerer hun at skræmme sin udmærkede forlovede bort med sine feministiske synspunkter?

En kobra på kontoret og en sag om afpresning; hekseri, forhøjet blodtryk og en pengebegærlig læge – damedetektiverne har fuldt op at gøre. Men der er selvfølgelig tid til kage og te – og har Mr J.L.B. Matekoni mon ikke fortjent en dejlig, ny lænestol?”

Forlaget Ries


Damer med hjertet på rette sted

Damernes Detektivbureau 6
(2005)
ISBN: 9788791318153

DD6
Alexander McCall Smith | Damer med hjertet på rette sted

“Mma Ramotswes trofaste lille hvide varevogn kører stadig, selv om den hænger slemt i fjedrene i førersiden – en dame med en meget traditionel figur sætter sit præg.
Et sammenstød med en cyklist ender – ikke overraskende – med at blive til glæde, og også andre slemme trusler afværges.
Mma Makutsi har næsten opgivet håbet om at finde en mand, men omsider vil det måske lykkes; en mand kan være en dårlig danser og dog være den rette.
Alt vender sig til det bedste.”

Forlaget Ries


Liv på alle hylder

Damernes Detektivbureau 5
(2004)
ISBN: 9788791318146

DD5
Alexander McCall Smith | Liv på alle hylder

“Mma Ramotswe og Mr J.L.B. Matekoni er stadig ikke blevet gift. Mma Ramotswe ønsker ikke at lægge unødigt pres på sin forlovede, som har bekymringer nok. Han er en storartet mekaniker og en retsindig (og lidt tungsindig) mand, men han er ikke nogen vovehals, og kvinder kan stille frygtelige krav og forventninger til en sagtmodig mand.

En velstående kvinde, indehaver af en kæde af meget søgte damefrisørsaloner, har det heller ikke let, for hvordan kan hun vide, om mændene har reelle hensigter, eller om de blot er interesseret i hendes penge? Mma Ramotswe undersøger sagen med sædvanlig intuition og diskretion.”

Forlaget Ries


Kalahari kursus i maskinskrivning for mænd

Damernes Detektivbureau 4
(2004)
ISBN: 9788791318078

DD4
Alexander McCall Smith | Kalaharikursus i maskinskrivning for mænd

“Damernes Detektivbureau Nr. 1 og automobilværkstedet Tlokweng Road Speedy Motors har tvunget af omstændighederne (Mr. J.L.B. Matekonis depression og de nødvendige sparehensyn) indgået kontorfællesskab – hvilket åbner nye og svimlende muligheder for den fortræffelige og initiativrige damedetektivassistent Mma Makutsi, såvel forretningsmæssigt som privat.

Mma Ramotswe har hænderne fulde. Bureauets klienter kræver bestandig hendes indsats. En uventet (mandlig!) konkurrent skaber en vis uro med hensyn til fremtiden. Plejebørnenes ve og vel såvel som Mma Makutsis hjertefred ligger hende stærkt på sinde, og vil Mr J.L.B. Matekoni mon nogensinde føre hende til alteret?

Højere magter synes at spille ind, men som sædvanlig er det Mma Ramotswe, der med diskret, men ufejlbarlig handlekraft giver skæbnen en hjælpende hånd.”

Forlaget Ries


Moral for smukke piger

Damernes Detektivbureau 3
(2004)
ISBN: 9788791318061

DD3
Alexander McCall Smith | Moral for smukke piger

“Den ellers så stabile Mr J.L.B. Matekoni rammes af uforklarligt mismod, og de bekymrede, men handlekraftige damer må træde til. Snart er detektivassistenten Mma Makutsi også daglig leder af Tlokweng Road Speedy Motors. Samtidig løser hun på forbilledlig vis en kilden efterforskning blandt kandidaterne til en af landets populære skønhedskonkurrencer. Mma Makutsi vokser med opgaverne.

Mma Ramotswe trænger til bunds i en penibel konflikt i en af landets førende familier og kæmper samtidig med gåden om et navnløst hittebarn, der dukker op i Kalaharis buskland. Hvor kommer han fra?

Ikke alle gåder bør løses, og ikke alle løsninger bør åbenbares. Mildhed, visdom, diskretion og uforfærdet fasthed gælder – ikke mindst over for magtens mænd. Mma Ramotswes metode fejler ikke.”

Forlaget Ries


Giraffens tårer

Damernes Detektivbureau 2
(2003)
ISBN: 87-91318-01-7

DB 2
Alexander McCall Smith | Giraffens tårer

“Her fortsætter fortællingen om mennesker, begivenheder og mysterier omkring Afrikas første og eneste damedetektiv, ‘Botswanas Miss Marple’, og hendes detektivbureau i Gaborone.

Precious Ramotswe har omsider sagt ja og gjort Mr. J.L.B. Matekoni til den lykkeligste automobilmekaniker i Botswana. Der er dog lige den detalje med forlovelsesringen: Mr. J.L.B Matekoni må diskret, men effektivt bringes til at forstå, at alle damer er meget interesserede i diamanter.

Damernes Detektivbureau Nr. 1 har stadig rigeligt med opgaver:

En ung amerikaner er sporløst forsvundet – en hævngerrig hushjælp truer husfreden – en muligvis enfoldig, men retsindig bedraget ægtemand sætter damedetektiverne i et moralfilosofisk dilemma – en hoven, mandschauvinistisk og løgnagtig universitetslektor bliver afsløret – en fortvivlet mor får omsider fred i sindet.

Giraffens tårer bringer trøst, Mma Makutsi gør sig fortjent til forfremmelse, og Mma Ramotswe får uventet hele to plejebørn.”

Forlaget Ries


Damernes Detektivbureau Nr. 1

Damernes Detektivbureau 1
(2003)
ISBN: 9788791318009

Damernes Detektivbureau nr. 1
Alexander McCall Smith | Damernes Detektivbureau nr. 1

“Mma Ramotswe havde et detektivbureau i Afrika ved foden af Kgale Hill.’Således begynder den første af en række bøger om en omfangsrig, retsindig og handlekraftig afrikansk dame og hendes lille bureau.
Precious Ramotswes far efterlader hende i fædrenearv en kvægbestand, som indbringer en pæn lille salgssum, for hvilken hun køber sig et lille hus i udkanten af Botswanas hovedstad Gaborone. Så slår hun et skilt op udenfor med ordlyden:Damernes Detektivbureau Nr. 1

DAMERNES DETEKTIVBUREAU NR. 1
PRIVATE FORESPØRGSLER BEHANDLES FORTROLIGT
GARANTERET TILFREDSHED FOR ALLE PARTER
PERSONLIG BETJENING VED INDEHAVEREN SELV

Med skrivebord, telefon og tepotte til brygning af den uundværlige rooiboshte samt en lille hvid varevogn af ældre dato er hun snart klar til at modtage klienterne.”

Forlaget Ries


Læs mere om Alexander McCall Smith:

Forlaget Rosinante

Alexander McCall Smith på Facebook

Køb hos Plusbog

Køb hos Saxo